Daikin NK Afstanden Dag 3 – 30 December 2023

Dag 3 nk afstanden 30 december winnaars3

10.000 meter mannen: de wederopstanding van Bergsma

De 10 kilometer leverde met Patrick Roest de verwachte winnaar op. De man van de afstand was Jorrit Bergsma, die op karakter naar een tweede plaats reed en daarmee zijn seizoen wist te redden. Bergsma was eerder ziek geweest en leek na een zwakke 5 kilometer kansloos voor het podium. De Jumbo Visma-rijder wist met een marge van 0,74 seconde ten opzichte van Marwin Talsma een plek op de WK afstanden veilig te stellen. Opvallende rijder was marathonschaatser Sjoerd den Hertog van Team Zaanlander, die een enorme hap uit zijn pr reed en maar net naast het podium belandde.


5000 meter vrouwen: Joy Beune verbaast iedereen (en vooral zichzelf)

Dat Irene Schouten deze afstand zou winnen lag vooraf wel in de lijn der verwachting, maar dat Joy Beune het haar (en de rest van het veld) flink lastig zou maken, verbaasde vriend en vijand. Met een buitengewoon knappe race reed ze niet alleen een enorme hap van haar pr, maar wist zich ook te plaatsen voor het WK afstanden. Derde op het podium was Sanne in ’t Hof, die na een fractuur in het scheenbeen een enigszins valse seizoensstart had, al reed ze wel de eerste World Cup-wedstrijden.


1000 meter mannen: de jongelingen slaan weer genadeloos toe

Het jonge Reggeborgh-tweetal Jenning de Boo en Tim Prins lieten zien dat hun uitstekende 1000 meter op het WCKT geen toeval was. Ditmaal was het De Boo die met de eer en de Nederlandse titel ging strijken, in een spectaculaire tijd van 1.07.36 liet hij de internationale concurrentie weten dat ze voortaan rekening met hem moeten houden. Ploeggenoot Prins zat daar niet eens zo ver achter en maakte met een tijd van 1.07.52 eveneens grote indruk. Met Kjeld Nuis als derde kleurde het podium wederom groen. Joep Wennemars kwam ondanks een pr net tekort om Nuis te bedreigen.


1000 meter vrouwen: Jutta back at the top!


Mass start mannen: Harm Visser voor Bart Hoolwerf

Dat hij op de mass start ook goed uit de voeten kan wisten we al, maar dat Harm Visser zo overtuigend de titel zou pakken was vooraf niet voorzien. Goed, er was een moment van onbalans van Bart Hoolwerf voor nodig waardoor de Eemdijker in de laatste bocht werd uitgeschakeld voor de winst, maar dat deed niets af aan de splijtende laatste ronde van Visser, die hij in exact 23 seconden aflegde. Yves Vergeer (Okay Fashion & Jeans), die zich ook al eerder deed gelden in de mass start-competitie, werd derde.


Mass start vrouwen: de tiende voor Irene Schouten

Marijke Groenewoud had er al een tweetal afstanden opzitten toen ze aan de mass start begon, maar spaarde zich niet. In de finale vertrok ze met ploeggenoot Schouten in de rug uit de groep en bracht de koningin van het NK naar haar derde titel van het toernooi en haar tiende Nederlandse titel op de mass start. Esther Kiel (BDM BTZ) en. was best of the rest en mocht het Zaanlander-tweetal op het podium flankeren.

 


Meer Schaats Inside? Word dan lid!

Ook kun je het nummers los kopen