Bereid je inline skates voor op het nieuwe seizoen: 6 essentiële tips

Eindelijk weer op de wieltjes over dijken, door polders, bossen of parken skaten, het voorjaar dient zich, met een flinke vertraging, echt aan. En dan is het wel zo fijn om je skates en uitrusting klaar te hebben voor actie: of je nu een beginnende skater bent of een ervaren veteraan, deze tips helpen je om je materiaal in topconditie te houden, zodat je veilig en soepel kunt rollen. Met deze 7 essentiële tips bereid je je inline skates en bijbehorende uitrusting optimaal voor op het nieuwe seizoen.

 1. Controleer je skates:
  Begin met het inspecteren van je inline skates. Kijk goed naar de wielen, lagers, en het frame. Controleer of er geen scheuren of ernstige slijtage aanwezig is. Als je skates al een paar jaar oud zijn, is het misschien tijd om te investeren in een nieuw paar, of om onderdelen te vervangen.
 2. Vervang versleten onderdelen:
  Wielen en lagers zijn cruciale componenten van je skates en slijten na verloop van tijd. Controleer daarom de wielen op slijtage en vervang ze indien nodig. Hetzelfde geldt voor de lagers: als ze roestig of stroef zijn, is het tijd om ze te vervangen. Zorg ervoor dat je geschikte vervangende onderdelen kiest die compatibel zijn met je specifieke skates.
 3. Maak je skates schoon:
  Een grondige reiniging van je inline skates is essentieel om ze in goede staat te houden. Verwijder om die reden dus vuil en stof met een zachte borstel of doek. Gebruik vervolgens een vochtige doek met milde zeep om hardnekkig vuil te verwijderen. Droog je skates daarna grondig af voordat je ze opbergt, om roestvorming te voorkomen.
 4. Smeer je lagers:
  Het smeren van je lagers zorgt ervoor dat je wielen soepel blijven draaien en verlengt de levensduur van je lagers. Verwijder de lagers uit de wielen en maak ze schoon met een speciale lagerreiniger. Laat de lagers drogen en breng vervolgens een dunne laag smeermiddel aan. Plaats de lagers weer in de wielen en bevestig ze aan je skates.
 5. Stel je skates af:
  Zorg ervoor dat je skates goed passen en comfortabel zitten. Verstel indien nodig de sluitingen, gespen, of veters, zodat je voet stevig en veilig in de skate zit. Een goed passende skate helpt bijvoorbeeld om blaren en ongemak tijdens het skaten te voorkomen.
 6. Controleer je beschermende uitrusting:
  Veiligheid is essentieel bij het inline skaten. Controleer je helm (die je natuurlijk altijd op hebt) en eventueel je pols-, elleboog- en kniebeschermers op slijtage of schade. Vervang versleten of beschadigde uitrusting om jezelf te beschermen tegen letsel tijdens het skaten. Check bij je helm of die niet ‘over datum’ is, want oude helm biedt minder bescherming, omdat het beschermende schuim aan de binnenkant gaandeweg opdroogt en bros wordt.

Lid worden

Ben je gek op skaten en schaatsen en wil je meer weten? Neem dan een (proef) abonnement en lees de verhalen, van topper tot toerder en blijf op de hoogte van wat er speelt in schaats- en skeelerland. Neem hier een abonnement op Proskating en ontvang ‘m vijf keer per jaar in de bus!Blik op de toekomst met Joey Mantia

Veel skate (en lees-) plezier komend seizoen!