Hoe je skeelers te verzorgen na skaten in de regen: 5 tips

Als skate-liefhebber overkomt het je vroeg of laat: je belandt in de regen. Met drijfnatte schoenen en piepende lagers kom je vervolgens thuis. Doe je niks, dan is dat buitengewoon slecht voor je spullen en zullen ze minder lang meegaan. Dit kun je doen om ze weer snel op orde te krijgen. 

 1. Droog je skeelers zo snel mogelijk
  Wanneer je in de regen hebt geskeelerd, is het belangrijk om je skeelers zo snel mogelijk te drogen. Verwijder de wielen en droog ze af met een handdoek. Verwijder ook de veters en de binnenzool om ze te laten drogen. Als je skeelers nat zijn geworden van binnen, laat ze dan uitdrogen op kamertemperatuur en vermijd direct zonlicht en verwarming. Een tip om ze snel en grondig te drogen: een ski-schoenendroger waar je de skeelerschoenen in plaatst. Een dergelijke droger is in veel schaatswinkels verkrijgbaar.
 2. Maak je skeelerschoenen en -frames schoon
  Wanneer je skeelers nat worden, kan er vuil, modder en andere verontreinigingen op komen. Maak je skeelerschoenen schoon met een zachte borstel en wat water om vuil en modder te verwijderen. Haal je wielen er uit en reinig ook je frame. Het kan helpen het frame van je schoenen los te maken om het vuil ook in de kleine hoeken en gaatjes weg te krijgen.
 3. Reinig je lagers
  Het is essentieel om de lagers van je skeelers goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken. Gebruik geen zeep of agressieve reinigingsmiddelen voor het schoonmaken van lagers. Een speciaal lagerbadje is niet duur en met bijbehorende schoonmaakvloeistof als aceton of schoonmaakalcohol reinig je je lagers optimaal.
 4. Smeer je lagers
  Na het schoonmaken van de lagers breng je een druppeltje lagerolie aan op elk lager. Het smeermiddel helpt om de lagers soepel te laten draaien en helpt roestvorming te voorkomen.
 5. Bewaar je skeelers droog
  Zorg ervoor dat je skeelers altijd droog zijn voordat je ze opbergt. Bewaar je skeelers op een droge, koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Gebruik een skeelertas, -hoes of handdoek om ze te beschermen tegen stof en vuil.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je skeelers in goede staat blijven, zelfs als je in de regen hebt gereden. Vergeet niet om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van de lagers en andere gevoelige onderdelen, en droog je skeelers altijd goed voordat je ze opbergt. Je hebt er op die manier jaren langer plezier van.

Lid worden

Ben je gek op skaten en schaatsen en wil je meer weten? Neem dan een (proef) abonnement en lees de verhalen, van topper tot toerder en blijf op de hoogte van wat er speelt in schaats- en skeelerland. Neem hier een abonnement op Proskating en ontvang ‘m vijf keer per jaar in de bus!Blik op de toekomst met Joey Mantia

Veel skate (en lees-) plezier komend seizoen!