Waarom skaten de ideale sport is voor zowel de recreant als de fanatieke sporter

Als het zonnetje maar even doorbreekt, stappen we massaal op de skates. Sinds we te maken hebben met corona zien steeds meer mensen hoe mooi de sport is. Afgelopen natuurijswinter hielp de laatste twijfelaars over de streep en daarmee heeft de sport een enorme vlucht genomen. Bewegen, buiten zijn: het is het beste wat je in coronatijd voor jezelf kunt doen. En al helemaal op skates. Het bekende skeelermerk Cadomotus kon de skates afgelopen voorjaar maar nauwelijks aanslepen en zette op basis van hun uitgebreide kennis samen met ons de voordelen voor ons op een rij. 

Skeeleren heeft een lage impact op je botten en gewrichten

Je zet de skeeler in een vloeiende beweging op het asfalt, waardoor de impact wanneer je de grond daadwerkelijk raakt, erg klein is. Het is daardoor minder belastend voor je lichaam dan bijvoorbeeld hardlopen, waarbij je knie- en heupgewrichten een grotere klap moeten opvangen. Fanatieke en minder fanatieke hardlopers kunnen als afwisseling dan ook prima een looptraining vervangen door skeeleren.

Skeeleren is een full body workout

Tijdens het skeeleren gebruik je verschillende spieren in je benen, billen, core en zelfs je armen. Je doet als recreatieve sporter al snel een volledige workout, waar je hele lijf profijt van heeft. Maar ook de fanatiekere sporter kan er flink zijn of haar voordeel mee opdoen. Het is zeker ook een goede training voor wielrenners, die naast hun beenspieren andere spieren willen trainen. Je kan op skeelers flink werken aan je vermogen. En skeeleren kan gelden als vervangende workout voor triatleten als de zwembaden gesloten zijn en het nog te koud is om buiten te zwemmen. 

Skeeleren als ideale workout

Verbeter je balans, coördinatie en behendigheid met skeeleren

Voor je de openbare weg op gaat, is het verstandig om een aantal lessen te volgen, zodat je veilig tussen het verkeer kunt skeeleren, een noodstop kunt maken en obstakels kunt omzeilen. Iedere skeelertraining is een training in balans, coördinatie en behendigheid. En ook hier geldt weer: handig voor de recreant, die minder snel zal vallen en geblesseerd raakt, maar zeker ook iets waar je als wielrenner, hardloper of triatleet ook van profiteert.

Blessures voorkomen met skeeleren

Crosstraining is het combineren van trainingsvormen uit andere disciplines dan de sport die je normaal gesproken beoefent. Tijdens het skeeleren gebruik je spieren die je tijdens het hardlopen of wielrennen minder gebruikt. Hierdoor voorkom je blessures die worden veroorzaakt door een disbalans in de spieren.

Door skeeleren variatie in je training

Wie al lang actief is in dezelfde sport, kan soms op een punt komen dat de motivatie minder wordt. Zeker in deze periode waarin het allemaal niet zeker is wanneer er weer wedstrijden plaats gaan vinden. Een andere sport in je trainingen integreren, of een andere sport proberen onder de knie te krijgen, geeft een nieuwe uitdaging en zorgt voor afwisseling. En daarmee voor meer plezier.