VIDEO: Oefenperiode Icederby: vooral veel testen

Afgelopen weekend sloot Thialf Heerenveen haar deuren na een periode van acht weken zomerijs. Veel schaatsers maakten gebruik van de faciliteiten. In deze periode is er ook veel getraind op het nieuwe onderdeel Icederby. Op de speciale baan van 220 meter lengte konden schaatsers uit alle disciplines kennis maken met de korte rechte stukken en scherpe bochten. Of voor de shorttrackers, de lange rechte stukken en ruime bochten.

Tijdens de trainingen werd er door de schaatsers veel getest. Op welke schaatsen er straks gewonnen gaat worden is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de klassieke afstelling van de langebaanschaatsen anders zal moeten, maar of dat inhoudt dat shorttrackschaatsen, die niet klappen, sneller zullen zijn, is nog niet meteen gezegd. 

VIDEO SBC MEDIA

Verschillende lijnen

Omdat de bochten heel erg krap zijn en de baan erg breed zie je schaatsers veel testen met de te rijden lijn. De kortste weg is natuurlijk vlak langs de rand en dat is iets waar de shorttrackers in uitblinken. Zij hebben, op hun shortracksschaatsen, weinig moeite met de krappe bochten. De rijders met een achtergrond in het langebaanschaatsen rijden op de klapschaatsen een grotere ronde, maken meer meters en hebben veelal meer snelheid. Of dat straks in de wedstrijden ook sneller zal zijn, zal moeten blijken. 

Drie ronden wedstrijd Icederby