Spannende laatste dagen voor de start van de KPN Cup

Op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam start zaterdag 19 oktober het marathonseizoen 2019-2020. Willem Hut vertelt aan de rand de ijsbaan van de Vechtse Banen in Utrecht, op steenworp afstand van zijn werkplek op het KNSB kantoor dat er met zorg is gekeken naar het wedstrijdaanbod en de organisatie van de marathoncompetitie. De marathoncoördinator heeft hectische weken achter de rug.

“De wedstrijdkalender is uitgebalanceerd, niet te vol, maar juist uitdagend genoeg voor de marathonschaatsers. Nieuw op het programma is de Beloftendivisie voor dames. Volgens Willem Hut is hiermee voldaan aan een lang gekoesterde wens in het damespeloton. “De stap tussen de regio- en de landelijke competitie bleek meestal te groot. Nu is er gekozen voor doorontwikkeling. “

Beloftendivisie


Maar liefst negentig marathonschaatssters meldden zich aan voor deelname in deze nieuwe categorie. Via een ranking zal de top van de Beloftendivisie (dames) zich straks kunnen plaatsen voor de Grandprix wedstrijden op natuurijs. Voor een overkill aan marathoncategorieën in de KPN Cup is Willem Hut niet bang. “Het publiek kan een keuze maken. Wij zien de Beloftendivisie wedstrijden niet als een bijprogramma, maar als wedstrijden met een eigen sportief elan.”

Marathonseizoen

De KPN Cup bestaat uit veertien wedstrijd inclusief de finale wedstrijd in Leeuwarden. Daarnaast zal het peloton in actie komen  in de Trachitol Trophy. Een vierdaagse met de finale wedstrijd in Groningen (22-24 november). Een piekmoment voor veel marathonschaatsers ligt bij het KPN NK op kunstijs dat dit seizoen in Enschede wordt verreden (1 januari 2020). De Grand Prix-wedstrijden op natuurijs vinden traditiegetrouw plaats op de Oostenrijkse Weissensee (23-29 januari) en op het Zweedse zeeijs van Lulea (20-23 februari). Aan de samenstelling van het Grandprix programma is niets gewijzigd.

Nieuws

Op de valreep van het marathonseizoen is nog niet bekend wie de nieuwe sponsor wordt van de diverse marathonteams van Jillert Anema. Aanstaande vrijdag (18 oktober) zal Anema hierover meer duidelijkheid verschaffen. Opvallend is de deelname van Rick Smit aan de KPN Cup. In februari kondigde Smit nog zijn afscheid aan. Willem Hut meldde dat Smit bij AB Direct een doorstart maakt in het marathonpeloton. In het deelnemersoverzicht ontbreekt verder de naam van de Zuid-Koreaan Seung Hoon-Lee. AB Vakwerk heeft zijn contract niet verlengd.

In de Topdivisie bij de dames keren opvallend veel oud-marathonschaatsers in een andere rol terug in het marathonpeloton. Mariska Huisman (Team A6.nl), Baukje Bron (Team Jacobus.nl), Yoeri Lissenberg (Mastermind) en Ard Alders (Palet Vastgoedonderhoud) hebben een rol als coach of verzorger op zich genomen.  

Nog  een paar dagen en dan klinkt het eerste startschot de 48ste Jaap Eden Bokaal. De openingswedstrijd van het marathonseizoen. Voor het publiek gaat de ijsbaan aan de Radioweg 64 in Amsterdam om 18.00 uur open.
 
Programma

18.30 uur: Beloften dames – 50 ronden
19.15 uur: Topdivisie dames – 80 ronden
20.30 uur: Topdivisie heren – 125 ronden
22.00 uur: Beloften heren – 100 ronden