Proskating 1: Optimisme bij Merel Conijn, jong talent & eindelijk weer de Alternatieve

Ze is gewoon gek van schaatsen, Merel Conijn. ‘Ik ben gewoon niet van het ijs te trappen”, vertelt ze dan ook enthousiast in een openhartig interview in de nieuwe Proskating. Toch is er wat haar betreft meer in het leven, vertelt ze en heeft ze een eigen kijk op topsport. Het cliché dat topsport egoïsme is, is dan ook beslist niet aan haar besteed. Ook gek van schaatsen zijn al die duizenden Weissensee-gangers die jaar in jaar uit de bedevaart naar het Oostenrijkse bergmeer maken. Maar de afgelopen twee jaar strooide corona ook roet in de strudel waardoor het schaatsfeest letterlijk niet doorging. Maar komende winter kan het (waarschijnlijk, hopelijk!) weer. Organisator Toine Dorreleijers vertelt over de de coronajaren: ‘twee krassen op de grammofoon’ maar blikt vooral vooruit naar de komende, hopelijk extra feestelijke editie. Want we mogen weer.

Verder kijken we welke jonge rijders aankloppen om die leegte na Ireen Wüst en Sven Kramer na hun stoppen te gaan vullen. Er staan een aantal bijzondere talenten klaar om het stokje over te nemen. Een van hen krijgt speciale aandacht: Angel Daleman, 15 jaar oud en een topper op de inline-wielen, de langebaan en vooral shorttrack. Ze komt er aan en dat zal de gevestigde orde weten ook.

En verder:
IJsbanen in de problemen en wat wordt er gedaan om ze te redden?
• Bondscoaches. Zij gingen Ritsma voor en dit hebben ze gepresteerd
• De column van Jouke Hoogeveen
• Met een nieuw team houdt Dione Voskamp haar schaatsdroom levend
• De Portugese schaatsmissie van Fausto de Marreiros
SVU: multidisciplinaire club in alle opzichten

Deze Proskating bestellen doe je hier. En wil je lid worden en 5 keer per jaar het ultieme schaatsmagazine van Nederland in je bus krijgen, dan kan dat hier.