Oud-kernploeg-schaatser en trainer Wim de Graaff overleden

Na een kort ziekbed is oud-schaatser Wim de Graaff (89) overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Het Rotterdamse schaatsfenomeen maakte deel uit van een gouden schaatsgeneratie met o.a. Jeen van den Berg, Reinier Paping, Jan Pesman, Kees Broekman en Anton Huiskes.

Zijn grootste successen behaalde Wim de Graaff in de jaren 50. Op de natuurijsbaan op de Kralingse plas werd hij in 1956 Nederlands Kampioen Allround. Met die prestatie kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen, die in dat jaar werden gehouden in Cortina d’Ampezzo. Vier jaar later (1960) was hij op nieuw van de partij op de Spelen in Squaw Valley.  De Graaff kwam daarnaast zes keer uit voor Nederland, op zowel het EK- als WK-langebaanschaatsen.

Halverwege de jaren zestig werd de Graaff trainer van de kernploeg en stond hij aan de basis van de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk.

In 1963 lukte het De Graaff vanwege het barre winterweer niet om tijdig te vertrekken van een trainingsstage in Noorwegen voor deelname aan de Elfstedentocht.  Alle verkeersverbindingen waren volledig gestremd. Hij werd tot zijn grote spijt gedwongen de tocht te volgen via de radio. In 1985 nam de Graaff sportieve revanche door de Elfstedentocht op inmiddels 54-jarige leeftijd te volbrengen als wedstrijdrijder.

Na zijn kernploegtijd begon Wim de Graaff een sportzaak in Maasluis. Hij was tot vorig jaar actief als schaatstrainer op de Rotterdamse kunstijsbaan.

NK Allround Thialf 1955
vlnr Wim de Graaff, Gerard Maarsse, Egbert van ‘t Oever