Maud Wijtkamp: “Ploegenklassement belangrijk voor ons”

Maud Wijtkamp: “Het lijkt me heel leuk om aan het einde van het seizoen op het podium te staan in het ploegenklassement.”

Maud Wijtkamp is marathonschaatsster bij team Bewustwinkelen.nl/Teklab, een team dat vorig seizoen onder andere op de Weissensee mooie resultaten boekte. Die lijn hoopt de ploeg dit jaar door te zetten. Deze zaterdag staat Maud op haar thuisbaan in Haarlem aan de start van de vijfde wedstrijd om de KPN marathoncup, een wedstrijd waar ze zeer naar uitkijkt.

“Ik vind het heel erg leuk om in Haarlem te rijden. Ik woon vlakbij de ijsbaan, dus ik kan er gewoon op de fiets naartoe, dat is ook weleens lekker,” lacht ze. “Het is er ook altijd heel gezellig. De sfeer is goed, er is altijd veel publiek en ze maken er altijd echt een feestje van. Er komen ook veel vrienden en familie kijken. Ik ben zelf ook lid van IJsclub Haarlem, dus er zijn altijd veel leden die me komen aanmoedigen en enthousiast zijn. Ik was afgelopen maandag nog even op de baan en dan zeggen ze dat ze speciaal voor mij komen kijken. Ik vind dat altijd heel erg leuk, ik word daar niet zenuwachtiger van. Het geeft me eerder een boost om goed te rijden.”

Wijtkamp rijdt het liefst aanvallend, maar kreeg daar dit seizoen nog niet echt de kans voor. “We zijn natuurlijk pas net een maand bezig, maar ik heb nog niet echt fantastische uitslagen gereden. Ik probeer elke keer mee te zitten met kopgroepjes en mee te gaan met aanvallen, maar pas afgelopen week in Heerenveen ging er voor het eerst een kopgroep rond. Daar zat een ploeggenoot van mij bij, maar ik hoop dat ik zelf ook een keer mee zit.”

Waar veel schaatsers een specifieke voorkeur voor kunst- of natuurijs hebben, is dat bij Maud niet zo. “Ik kan op allebei wel uit de voeten. De eerste jaren op natuurijs ging het niet zo lekker, maar nu gaat dat gewoon prima. Dat lijkt handig, maar als je echt in een van de twee gespecialiseerd bent, is het wel makkelijker om een uitschieter te hebben en een mooie uitslag te rijden. Misschien gaat het dit jaar wel komen, dat weet je niet,” klinkt het vrolijk.Hoewel Maud uiteraard zelf graag goede prestaties neer wil zetten, is ze ook een echte teamplayer. “We willen met de ploeg mooie prestaties neerzetten, ik hoop dat dat er wel uit gaat komen, zowel op kunstijs als op natuurijs. Het lijkt me heel leuk om aan het einde van het seizoen op het podium te staan in het ploegenklassement. Dat is natuurlijk nog heel ver weg, dus het is niet meteen een doel voor nu, maar als we er in januari als ploeg goed voorstaan, gaan we wel kijken of het haalbaar is. Voor mezelf wil ik veel plezier uit de wedstrijden halen en de voldoening hebben dat ik echt gekoerst heb en het beste uit mezelf haal.”

Net als veel andere schaatssters, heeft Maud ook een druk leven naast de ijsbaan. Zo heeft ze twee masters in de rechten op zak: civiel recht en notarieel recht. Ze werkt bij DSW, een zorgverzekeraar in Schiedam, waar ze juridische werkzaamheden verricht. Tevens zit ze in het damesplatform marathonschaatsen en probeert ze op die manier de sport zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Ook wordt er daar nagedacht over hoe de overstap vanuit de regiotop naar het landelijk peloton het beste aangepakt zou kunnen worden. “De regiotop moet een goed bestaansrecht krijgen en een echte beloftencompetitie worden, een echte voorbereiding op de topcompetitie. Ik denk dat het belangrijk is dat schaatsers dat traject doorlopen. Veel landelijke ploegen hebben een opleidingsploeg in de regiotop, dat is goed. Er zijn ook genoeg doorgroeimogelijkheden. Zo kun je je vanuit de regiotop plaatsen voor het NK en de Weissensee. Ik moedig het aan dat mensen de regiotop rijden en vanuit daar klaargestoomd worden voor de landelijke competitie.”