Marathonploegen roepen KNSB op tot actie: ‘Als er natuurijs in Nederland is, laat je alles uit je handen vallen en zorg je dat je er staat’

In een open brief aan de KNSB pleiten de Nederlandse marathonploegen nogmaals met de politiek in gesprek te gaan ‘om het belang van natuurijswedstrijden te laten zien, en om aan te tonen wat de mogelijkheden zijn’. De brief is ondertekend door alle topploegen, waaronder AB Vakwerk A-Ware en Jumbo-Visma. Een natuurijswedstrijd zou wat de ondertekenaars betreft ‘een opbeurend lichtpunt in dit sombere jaar kunnen zijn’.

Natuurijsbubbel

De ondertekenaars benadrukken dat ze de problemen rond corona niet willen bagataliseren, maar geven wel aan dat wedstrijden op natuurijs wel degelijk coronaproof te organiseren zijn. “Het is in de buitenlucht. Het gaat om een overzichtelijke groep rijders, die veel, zo niet alles willen doen om te kunnen rijden, en waar je dus ook hoge ‘corona-eisen’ aan kunt stellen.”

“Rondom een natuurijswedstrijd zou er prima een bubbel gecreëerd kunnen worden. Met een passende locatie, een hotel als standplaats en sneltesten moeten er wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Jullie hebben daar inmiddels goede ervaringen mee, wij hebben ook ideeën en willen graag meedenken. Gezien de weersvoorspellingen zou zelfs een meerdaagse tot de mogelijkheden behoren.”

Lichtpunt en positief evenement voor iedereen

Een natuurijswedstrijd zou wat de ploegen betreft ook méér kunnen zijn dan alleen een schaatswedstrijd. “Een ouderwetse natuurijswedstrijd zou een opbeurend lichtpunt in dit sombere jaar kunnen zijn. Niet alleen een bevestiging van het bestaansrecht van de marathonschaatser, maar een positief evenement voor iedereen in Nederland. En bovendien broodnodig om de sport levend te houden, en de sponsoren binnenboord.”

De brief onderstreept het belang van marathonwedstrijden op natuurijs. Voor het schaatsen, voor Nederland, zeker nu door de opwarming van de aarde dergelijke kansen steeds kleiner worden. “Olympische Spelen en WK’s vinden we mooi en belangrijk, maar die zijn er iedere twee of vier jaar, voor een handjevol sporters. Baanmarathons zijn leuk, buitenlands natuurijs is mooi, maar de huidige marathonrijders trainen nu al meer als 8 jaar om een wedstrijd op Nederlands natuurijs te rijden. Nooit hebben ze de kans gehad, omdat het ijs er simpelweg niet was. En mogelijk ook niet meer komt.”

Eerder liet House of Sports-directeur Patrick Wouters zich ook al positief uit over de mogelijkheid schaatswedstrijden te organiseren op natuurijs. House of Sports speelde een belangrijke rol in de organisatie van de huidige schaatsbubbel in Heerenveen. Langebaanploegen van over de hele wereld zitten daar liefst 5 weken in een bubbel om zo toch wedstrijden te kunnen rijden.