Bergsma en Schouten geloven in natuurijsbubbel

Al enkele weken verblijven Irene Schouten en Jorrit Bergsma in de schaatsbubbel voor de internationale schaatswedstrijden. Normaal gesproken zouden ze daar na de laatste dag van het WK Afstanden aanstaande zondag uitstappen, maar wat hun betreft blijven ze in de bubbel samen met alle marathonschaatsers.

“Als deze schaatsbubbel ons iets heeft geleerd de afgelopen weken is dat het superveilig is”, zegt Jorrit Bergsma in de marathonpodcast Schaatskoers. ‘Ik ben dan ook blij dat de lobby opgang is gekomen om te kijken of het haalbaar is voor het marathonschaatsen om ook wedstrijden te kunnen rijden vanuit een schaatsbubbel”, geeft de tweevoudig Nederlands kampioen op natuurijs aan. De vraag stellen en onderzoek doen naar is hem eigenlijk ook meteen beantwoorden. Schaatsen en sporten in het algemeen kan uitstekend in een goed georganiseerde bubbel. Een eventuele klassieker of een NK lijkt dan ook steeds realistische te worden. Of Jorrit Bergsma een dergelijke natuurijswedstrijd prefereert boven het WK Afstanden weet hij nog niet. ”Die vraag wordt me nu natuurlijk gesteld, maar eerlijk gezegd wil ik daar nu niet over nadenken. Voorlopig is het niet aan de orde en steek ik daar geen energie in. Ik wil eerst presteren op het WK. Dat is heel belangrijk voor me. En ja, natuurlijk zou ik daarna heel graag enkele wedstrijden rijden op natuurijs.”

Geen keuze

Irene Schouten, de topfavoriete tijdens het WK Mass start aanstaande zaterdag denkt dat het zo’n vaart allemaal niet loopt én dat ze niet voor een moeilijke keus komt te staan. “Ik denk zeker dat het kan, een natuurijsbubbel en dat zou fantastisch zijn. Mocht het gaan gebeuren, dan heeft dat wel even tijd nodig. Er moet toch een evenement georganiseerd worden, er zullen veel testen gedaan worden en iedereen moet in een hotel. Wat dat betreft denk ik dat er pas vanaf volgende week echt iets gereden kan worden mocht het allemaal mogen.”

Voor Schouten en Bergsma zou dat het ideale scenario zijn. Eerst het  WK Afstanden, daarna natuurijs. Schouten. “Wij zitten nu in een bubbel en de hotels waar we nu verblijven hebben hier inmiddels veel ervaring mee. Als het WK afgelopen is kunnen de langebaanschaatsers eruit en de marathonschaatsers erin. Dat lijkt mij eigenlijk best wel voor de hand liggend én dan kan ik gewoon in mijn kamer blijven”, zegt Schouten lachend.

De komende dagen zal moeten blijken of het überhaupt zo ver komt en of de marathonsport groen licht krijgt om wedstrijden te mogen rijden.