Om direct met de deur in huis te vallen; ja, de juiste supplementen kunnen naast een uitgebalanceerd dieet sportprestaties verbeteren. Dit geldt ook voor jou als schaatser, aangezien je veel van je lichaam vraagt. Er liggen nog veel kansen wanneer je je focust op (sport)voeding en gezondheid. Schaatsen is meer dan alleen snelheid! Er komt namelijk veel techniek, spierkracht en uithoudingsvermogen bij kijken. Eén van de belangrijkste dingen om ons te realiseren, is dat er grote verschillen zijn op het gebied van de voeding- en/of supplementenbehoefte, afhankelijk van de afstand die je rijdt. Een sprinter heeft bijvoorbeeld een hele andere spieropbouw dan een marathonschaatser. Daarbij is de verbranding in beide disciplines ook volledig anders. Stem hierop dus zowel je voeding als je voedingssupplementen af. Voeding is altijd de belangrijkste bron om voedingsstoffen binnen te krijgen, supplementen dienen ter aanvulling. Ben je nieuwsgierig naar supplementen en wil je weten hoe ze je kunnen ondersteunen? Dan nemen we je in deze editie even mee de diepte in, betreffende supplementengebruik binnen de schaatssport.
De juiste supplementen voor schaatsers verschillen per afstand
Vooral op lange afstanden is het tijdens het schaatsen belangrijk om zo lang mogelijk ‘laag’ te kunnen blijven om snelheid te maken, wat erg zwaar is voor je spieren. Op korte stukken moet je explosief kunnen bewegen om zoveel mogelijk uit de sprint te halen. Beide onderdelen vragen veel kracht van je bovenbeen-, buik en rugspieren. Deze moeten dus sterk zijn om goed te kunnen schaatsen. Supplementen (bijvoorbeeld creatine) kunnen dienen als ondersteunende factor om bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen te stimuleren, of om de explosiviteit te bevorderen. Andere supplementen, zoals de bekende eiwitshakes, kunnen onder meer spierherstel bevorderen. Mocht je in voorbereiding zijn voor een wedstrijd, dan wil je jouw spiergroei en dus ook je spierherstel (zodat je meer en harder kunt trainen) bevorderen.
Interessante supplementen voor sprinters/shorttrackers
Zoals gezegd hebben sprinters en langebaanschaatsers op korte afstanden baat bij explosiviteit, kracht, energie en snelheid. Supplementen die hierbij een toevoegende waarde hebben zijn o.a.
Creatine – Zorgt voor explosiviteit, kracht en spierherstel
Omega 3 (visolie) – Standaard supplement voor iedere (top)sporter, met enorm veel voordelen
Citrulline – Ter ondersteuning van uithoudingsvermogen en stikstofproductie
BCAA (aminozuren) – Wordt gebruikt voor spierherstel en directe brandstof voor actieve spieren
Cafeïne – Wordt gebruikt als energieboost en het stimuleren van focus
Interessante supplementen voor langeafstand- en marathonschaatsers
BCAA (aminozuren) – Wordt gebruikt voor spierherstel en directe brandstof voor actieve spieren
Citrulline – Ter ondersteuning van uithoudingsvermogen en stikstofproductie
Interessante supplementen voor alle schaatsers ter bevordering van herstel na trainingen
Hier gaat het met name om het verbeteren van herstel na inspanning. Hoe sneller je als sporter herstelt, des te vaker kun je harder trainen. Het proces in het optimaliseren van je lichamelijke prestaties, is dus een langer proces dan men zich meestal realiseert.
Whey eiwitten – Ter ondersteuning van de spieropbouw en spierherstel
Creatine – Zorgt voor explosiviteit, kracht en spierherstel
BCAA – Wordt gebruikt voor spierherstel en directe brandstof voor actieve spieren
Visolie – Standaard supplement voor iedere (top)sporter met enorm veel voordelen
Multivitamine – Wordt gebruikt ter aanvulling van vitamines en mineralen om het lichaam optimaal te laten functioneren.
Het juiste gebruik van supplementen is essentieel voor optimale prestaties
Supplementen doen uiteindelijk pas echt goed hun werk als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, als aanvulling op je voeding. Wat daarnaast ook enorm belangrijk is, is het moment van inname. Het juiste moment van inname, zorgt ervoor dat de voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk worden opgenomen in je lichaam.
Een voorbeeld: Veruit het allerbeste moment om een whey eiwitshake in te nemen is directna je training of wedstrijd. Whey is de snelst opneembare vorm van eiwitten, het gaat direct naar je spieren. Je lichaam begint dus onmiddellijk met het herstelproces. Vervolgens is het belangrijk dat je een half uur tot een uur na je training een goede sportmaaltijd naar binnen werkt.
Conclusie
Samengevat, ja supplementen kunnen zeker je sportprestaties positief beïnvloeden. Denk er natuurlijk wel aan dat supplementen een toevoeging zijn op je normale dieet. Zorg dus altijd voor goede sportmaaltijden, die voor jouw doelstelling zijn uitgebalanceerd. Mocht je als schaatser supplementen gebruiken, of willen gaan gebruiken, sta dan ook even stil bij wat voor inspanning en prestaties je van je lichaam vraagt, voor jouw discipline / afstand.
Door Sportmuscleconcept. .