De strijd om marathonschaatsster te blijven

Beau Wagemaker over hoge verwachtingen en desillusies 

Ze heeft er alles voor over om de top te halen als en marathonschaatsster en inline-skater. De 24-jarige Beau Wagemaker uit Hoogkarspel (A6.nl) kon in de praktijk niet anders dan berusten in de situatie die ontstond als gevolg van de coronamaatregelen in de sport. Als ze aan het eind van het seizoen 2020-2021 de balans opmaakt, constateert ze teleurgesteld dat ze slechts twee keer in actie is gekomen bij een mass start wedstrijd in Heerenveen. En nog flink aan de bak moest om haar plekje als marathonschaatsster voor volgend seizoen veilig te stellen. 

De Westfries

Half december zakte de moed haar in de schoenen toen aanvankelijk alle ijsbanen hun deuren moesten sluiten. Er kwam een abrupt einde aan de gezamenlijke trainingen van A6.nl in de 11stedenhal in Leeuwarden. Ze was er even helemaal klaar mee. Wagemaker deed zelfs even een tijdje helemaal niets. “Dat voelt heel gek’, zegt ze er nu over. Aan de andere kant sluit Wagemaker niet haar ogen voor de mensen die zwaar door Covid-19 worden getroffen. “Als het niet veilig is om te sporten, dan kan het niet.”

De hoop op wat nog wel mogelijk zou zijn op schaatsgebied won het steeds van de pessimistische gedachten. In Hoorn zocht ze de aansluiting bij de West-Friese marathonschaatsers die elkaar wekelijks opzochten op de ijsbaan De Westfries. “Ik vind het kicken om in een groep te rijden, daar doe ik het voor, anders was ik wel langebaanschaatsster geworden”, zegt Beau strijdvaardig. Ze heeft het koersen enorm gemist en had tot kortgeleden hoop dat er nog wedstrijden zouden komen. “Nadat de wedstrijden op de Weissensee waren afgelast, had ik het idee dat het best mogelijk zou zijn om met het peloton twee weken in quarantaine te gaan voor een Meerdaagse.” De marathonschaatsster hield nauwgezet de updates van marathoncoördinator Willem Hut in de gaten, maar veel hoop kon er niet worden geboden tot het februari begon te vriezen. “De eerste dag dat je kon schaatsen op het Veluwemeer, was echt heel gaaf, met op sommige stukken zwart glij-ijs.” Opnieuw wachtte er een teleurstelling. “Ik had al een coronatest gedaan in Broek op Langedijk en was in thuisquarantaine gegaan met oog op het eventueel NK op natuurijs, maar opnieuw ging het niet door. Op een afgelegen meer ergens in Nederland had het best gekund, maar helaas mocht het niet zo zijn. Heel Nederland stond op de schaats en dan zou het niet mogelijk zijn om voor 150 schaatsers veilig een wedstrijd te kunnen organiseren?”

Snackbar en gewichtsconsulent

Ondanks dat marathonschaatsen door NOC-NSF niet erkend wordt als topsport leidt Beau Wagemaker wel een echt topsportleven. Ze traint dagelijks en leeft voor haar sport. Na haar HBO laboratorium opleiding in de groene biotechnologie hoopte ze schaatsen en skeeleren met een parttime baan in haar branche te combineren. Die banen liggen in de regio West-Friesland niet voor het oprapen. Dus moest ze opzoek naar alternatieven. Bij een snackbar in de buurt van haar woonplaats Hoogkarspel krijgt ze wel de mogelijkheid om op flexibele tijden te werken. Ze ziet er de ironie van in als ze met een glimlach vertelt dat ze om wat bij te leren een cursus volgt voor gewichtsconsulent.

“Ik heb inmiddels de leeftijd om op mezelf te wonen, maar dat gaat financieel niet op de manier waarop ik nu werk”, zegt Beau over de keuzes die ze gemaakt heeft voor de komende jaren. Daarin staat het winnen van prijzen op nummer 1.

Van A6.nl naar Team Smit Consultancy/Husqvarna

Ondanks dat ze nauwelijks wedstrijden heeft gereden voor A6.nl, het team van Klasina Seinstra, maakte de ploeg in januari opmerkelijk genoeg al bekend niet verder te gaan met Beau Wagemaker, die vorig seizoen in de kleuren van A6.nl nog een derde plaats behaalde in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee en als tweede eindigde op het NK marathon (inline) in Zantvoort. “Er waren o.a. verschillende inzichten over de communicatie”, zegt Beau die benadrukt een hele fijne tijd bij A6.nl te hebben gehad. Ze had serieuze plannen om een eigen ploeg te beginnen, legde contacten met sponsoren, maar harde toezeggingen konden niet worden gedaan. Ze sprak met veel mensen en vooral het gesprek met Jorrit Veneman gaf de doorslag om voor Team Smit Consultancy/Husqvarna te kiezen. In die ploeg krijgt ze straks een vrije rol. Beau kijkt uit om volgend seizoen samen met Bianca Rooseboom, Loes Adegeest en Corina Strikwerda voor Team Smit &Consultancy uit te komen.”

Elfstedentocht op skeelers

De schaatsen verruilt Beau deze week voor de skeelers. In het inline skaten heeft ze wel een topsportstatus en dat betekent meer trainingsmogelijkheden. In het skaten zijn haar ambities niet minder groot. Beau richt haar pijlen op het NK marathon en hoopt op veel wedstrijden. Vooral in zware wedstrijden zoals het ONK in Hallum is ze in haar element. Ze hoopt stiekem op meer.  “Het zou geweldig zijn als het de organisatie lukt om dit jaar de Elfstedentocht op skeelers te organiseren.”

Tekst: Mark Hilberts
Foto’s: Vincent Riemersma