“Schaatsen op natuurijs behouden voor de toekomst”
4 december 2024 – Vandaag werd op de Ankeveense IJsclub de Club van Natuurijs gelanceerd, een initiatief van schaatsbond KNSB. Samen met oud-schaatskampioenen Henk Angenent en Ben van der Burg gaf de bond het startsein voor een nieuw goed doel, dat schaatsen op natuurijs wil behouden voor de toekomst.
Natuurijs in Nederland is puur sentiment. Zodra er ijs ligt, is die aantrekkingskracht voelbaar. Dan binden miljoenen mensen hun schaatsen onder. Dat gebeurde ook aan het begin van dit jaar; na enkele dagen vorst openden in januari meer dan 200 verenigingen hun ijsbaan.
KNSB lanceert de Club van Natuurijs samen met (v.l.n.r.) Jurre Trouw van de KNSB, Jaap Wansinck van Plassentocht Nieuwkoop-Noorden, Rieks Poelman van Natuurijsvereniging Witten, Herbert Dijkstra en voormalig schaatskampioenen Ben van der Burg en Henk Angenent.
Om sneller en vaker te kunnen schaatsen op natuurijs, wil de vandaag opgerichte club alle aangesloten verenigingen en toertochtorganisaties ondersteunen. Bijvoorbeeld door het werven en opleiden van vrijwilligers, het ontwikkelen en innoveren van natuurijsbanen en het delen van kennis en expertise van de KNSB.
De Club van Natuurijs verenigt liefhebbers van natuurijs in Nederland en zet zich in voor het behoud ervan. “Zo kunnen toekomstige generaties hiervan blijven genieten”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie bij de KNSB en projectleider Club van Natuurijs.
Het wordt steeds uitdagender om schaatsen op natuurijs mogelijk te maken. Mooi en veilig ijs vormt zich namelijk niet vanzelf. Er zijn vele mensenhanden en ook veel expertise voor nodig, terwijl het aantal vrijwilligers ieder jaar afneemt. Innovaties helpen om sneller de schaatsen onder te kunnen binden.
Cultureel erfgoed
‘Schaatsen op natuurijs’ staat sinds 2017 op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Volgens de KNSB loopt dit erfgoed in de nabije toekomst gevaar. “Klimaatverandering, de verschuivende vrijwilligerscultuur en veeleisende wet- en regelgeving maken de inzet voor het behoud van schaatsen op natuurijs belangrijker dan ooit”, zegt Trouw.
Iedereen in Nederland kan de Club van Natuurijs ondersteunen met een lidmaatschap van 15 euro per jaar. “Er zijn extra inkomsten nodig voor het behoud van ons culturele erfgoed. De KNSB neemt hier de verantwoordelijkheid voor en daarom hebben we deze club opgericht.” Bij de KNSB zijn meer dan 400 natuurijsverenigingen aangesloten, die in heel Nederland zorgen voor plezierige en veilige schaatsbanen in de buitenlucht. En er zijn ongeveer 80 organisaties van toertochten.
Ondersteunen verenigingen en vrijwilligers
Met de ledenbijdragen wil de Club van Natuurijs meer dan 7.000 vrijwilligers ondersteunen door kennis- en expertiseoverdracht en begeleiding bij vergunningaanvragen. Ook zal de club investeren in ontwikkeling en innovatie van natuurijsbanen en toertochten. Leden krijgen als eerste de mogelijkheid een startbewijs met route en stempelkaart te kopen zodra een aangesloten toertocht wordt uitgeschreven.
Trouw: “Met de Club van Natuurijs willen we alle natuurijsliefhebbers bereiken, van wie het hart sneller gaat kloppen zodra het belooft te gaan vriezen. Of je nu hunkert naar de eerste toertocht, of alleen al van het idee van ijs geniet. Het zou mooi zijn als alle mensen in Nederland die schaatsen een warm hart toedragen, de schaatscultuur willen ondersteunen met kleine financiële bijdrage.”
“Schaatsen onderbinden vérbindt”
Henk Angenent en Ben van der Burg zijn warme voorstanders van de Club van Natuurijs:
Ben van der Burg: “Ik heb er altijd zo verschrikkelijk van genoten. Maar als gevolg van klimaatverandering is vrieskou een steeds schaarser wordend goed. We begeven ons zogezegd op dun ijs. Maar als dat magische moment dan toch is aangebroken, moeten we er ook voor gaan. Als de mogelijkheid zich ook maar even voordoet moeten we allemaal kunnen genieten van schaatsen op natuurijs.”
“Veel natuurijsverenigingen hebben het niet makkelijk. Er zijn steeds minder vrijwilligers en deze zijn gemiddeld steeds ouder. De kennis over het maken van een mooie natuurijsbaan zit veelal bij enkele individuen”, zegt Henk Angenent, in 1997 winnaar van de laatste Elfstedentocht.
“Er zijn steeds meer wetten en regels waar we aan moeten voldoen, zoals het stikstofbeleid, Natura2000 plannen en vergunningen. De inkomsten van natuurijsverenigingen dalen, omdat we steeds minder dagen open kunnen. Openstelling van de baan levert nieuwe leden en extra inkomsten door de koek en zopie. Afgelopen winter hebben we nog drie dagen kunnen schaatsen, en hebben we dus nog extra inkomsten gehad”, aldus Rieks Poelman, voorzitter van Natuurijsvereniging Witten e.o. in Drenthe. “Nu gaan de inkomsten op aan vaste lasten. We willen ons vooral bezighouden met innovatie, want dat is de sleutel naar de toekomst. Zo is het in Winterswijk dit jaar voor het eerst gelukt om begin november al natuurijs te maken. Van zulke ontwikkelingen moeten we het gaan hebben.”
Bron: KNSB
Word lid op Club van Natuurijs