ISU World Cup 1: Obihiro

Nog twee dagen en dan gaan de ISU World Cup wedstrijden van start in het Japanse Obihiro. De stad staat bekend om verschillende sportevenementen zoals de FIA World Rally Championship en de Banei-paardenraces. In de jaren ’90 werd er op de onoverdekte ijsbaan in de stad een WK junioren gehouden en de Wereldbeker sprint. Sinds de bouw van de overdekte ijsbaan in 2009, is de stad ook bekender vanwege de schaatsevenementen. De World Cup wedstrijden van aankomend weekend is de vijfde grote internationale wedstrijdenreeks die er wordt verreden.

Snelle ijsbaan

De Meiji Hokkaido-Tokachi Oval, op 79 meter boven zeeniveau, staat op nummer 21 in de lijst van de snelste ijsbanen ter wereld. De lijst wordt samengesteld aan de hand de baanrecords op alle afstanden. Deze worden bij elkaar opgeteld en het puntenaantal bepaalt de plek op de lijst. Nummer 21 op die lijst is op zich niet zo heel bijzonder. Ons eigen Thialf, op 0,4 meter boven zeeniveau, staat namelijk op de vierde plaats.

Baanrecords door ‘onze’ rijders

De baanrecords op deze ijsbaan aan andere kant van de wereld, staan wel op enkele opvallende namen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in 2014/2015 reden verschillende Nederlanders er snelle tijden.

Sven Kramer
Sven Kramer (c) Vincent Riemersma

Kjeld Nuis schreef er de 1500 meter, met 1.45,97, op zijn naam. Sven Kramer de 5000 meter met 6.20,90 en reed ook, samen met Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries, het record op de ploegenachtervolging.

Bij de dames is het Ireen Wüst die er de 3000 meter met 4.04,91 op haar naam heeft staan en eveneens de tijd van de ploegenachtervolging, samen met Marije Joling en Marrit Leenstra, 3.02,54.

Ook de kersverse marathonaanwinst van AB Vakwerk, de Zuid-Koreaanse Lee Seung-Hoon heeft er twee baanrecords gereden. In 2017 de 10.000 meter in 13.18,56 en zijn record op de grote vierkamp in 2010 met 152,940 heeft nog niemand overtroffen.

De wedstrijden in Obihiro worden van 16 tot en met 18 november verreden. Welke rijders er in actie komen, lees je hier.

Ben jij een echte schaatskenner? Stel je eigen team samen en win mooie geldprijzen.