Elfstedentocht- en baanwedstrijddeskundigen gezocht: wie herkent de schaatser?

Wie herkent de schaatser op de foto? Wie weet waar de foto exact is gemaakt en wie weet wanneer precies? Schaatsmuseum Hindeloopen zoekt het antwoord op deze vragen over de afbeeldingen die zij in het bezit hebben van de Elfstedentochten en baanwedstrijden.

Het museum heeft een zeer uitgebreid archief over wedstrijden uit het verleden. De documentatie van het museum bestaat, naast objecten, stempelkaarten, oorkondes en diversen, uit veel foto’s. Om er van elke foto achter te komen welke personen op de foto staan, en ook de locatie en de periode wanneer de foto is gemaakt, roept het museum hulp in van kenners. Het museum kan daardoor in de toekomst de Elfstedentochten laten herbeleven door alle foto’s van een bepaalde tocht, in een juiste volgorde, te kunnen laten zien.

Meehelpen de schaatsers te herkennen?

Meehelpen om de foto’s te beschrijven kan via FryskeHannen. Dit is een crowdsourcing tool van Tresoar, het Fries historisch letterkundig centrum uit Leeuwarden. Via FryskeHannen kunnen deelnemers aangeven wie er op de foto staat, de plaatsnaam invoeren, maar ook een prikker op Google Maps zetten zodat de exacte locatie kan worden aangegeven.

Het project is bedoeld voor personen die veel van de Elfstedentochten afweten, schaatsers en locaties kunnen herkennen en op vrijwillige basis hun kennis willen delen.

Meedoen? Dat kan via de website: www.fryskehannen.frl onder het project ‘Wie schaatst daar?’

Foto: Anneke Bleeker