Competitieleider Willem Hut over het niet doorgaan van het NK-marathon: ‘Dit is een mokerslag’

‘On-ge-lo-fe-lijk zuur’ noemt competitieleider Marathon van de KNSB Willem Hut het besluit van het kabinet geen NK-marathon op natuurijs toe te staan. ‘Vanwege de druk op de zorg en politie’ zien de autoriteiten het als onverantwoord een NK te organiseren. “Als competitieleider denk ik dat we zeker in staat waren het coronaproof te organiseren”, zegt Hut.

Alles uit de kast getrokken

“Ik begrijp dat natuurijs aantrekkingskracht heeft, dat mensen aan het schaatsen zijn. Maar wij waren in staat geweest een locatie af te schermen. Wij waren al volop bezig met het creëren van de bubbel”, zegt Hut. “Maar het is ongelofelijk zuur, ik heb er geen woorden voor. Wij hebben een paar dagen alles uit de kast getrokken. Er waren echt wel veiligheidsregio’s en gemeentes die zeiden: ‘We willen dit met elkaar onderzoeken’.”

Klap na klap

“Als ik kijk hoe gaaf het was, wat ik zag overal, links en rechts. Hoeveel mensen niet bezig waren om te meten voor ons, te kijken naar locaties, het overleg op verschillende regio- en bestuurlijke niveaus. Om dingen alvast voor te bereiden. Dat was een immense operatie, waar we op alle gebieden alles uit de kast haalden.”

Gary Hekman
Gary Hekman was met zijn ploeg al 2 dagen in de bubbel aan het trainen.

‘Wij stonden klaar’

In een persverklaring noemde technisch directeur Remy de Wit de beslissing ‘een bittere pil, een enorm zware teleurstelling’. “Er lag een unieke kans om in deze vorstperiode een heroïsche wedstrijd te organiseren. We hebben daar met een grote groep mensen enorm hard aan gewerkt. Wij stonden klaar, het wachten was slechts op groen licht vanuit Den Haag.”

‘Deur is compleet dicht’

“En dan zie ik ploegen en rijders, die hebben klap na klap gehad”, zegt hij . “Maar hoe die toch weer bezig waren nu, hoe ze opveerden, hoe ze nu bezig waren, daar kreeg ik kippenvel van. En dat had ik graag zien verwezenlijkt in eindelijk weer eens een NK. Ik denk dat we een goede kans maakten qua weer, qua ijs-condities, qua organisatie en ook qua coronaproof maken. Maar dit was nu echt het marathonseizoen. Die deur is compleet dicht, klaar, einde schluss.”