Column: Natuurijs? Als het kan móet er gereden worden

Eerlijk gezegd ben ik er niet zo van. De hele dag elke weersite uitpluizen met de hoop dat er ergens een weermodel laat zien dat er koude lucht onze kant uit komt. Het gestuntel in de Rypstjerksterpolder op het dunne ijs waar je om de anderhalve meter door het ijs gaat heeft me ook nooit kunnen bekoren. Schaatsen op echt natuurijs wel en dat kunnen we, als ik Piet Paulusma moet geloven en als de sneeuw geen spelbreker wordt volgende week wel. Maar dan? Dan bestaat het toch niet dat er geen wedstrijden zijn?

Als ik op zondagmiddag de televisie aanzet, zie ik knuffelende en over elkaar heen buitelende voetballers na een doelpunt, een WK Veldrijden met de hele entourage en schaatsers die in Thialf een high-five maken met hun coach na weer een PR. Daar past toch prima een natuurijswedstrijd in de buitenlucht bij?

Als we iets hebben geleerd van de afgelopen 30 winters, is dat vorst een zeldzaamheid geworden, om nog maar te zwijgen over schaatsen op natuurijs en mogelijke wedstrijden en toertochten. Als het dan eindelijk zo ver lijkt te komen, en dat ziet er momenteel wel heel erg goed uit, dan mag er niet worden geaarzeld. Zelfs corona mag daar geen stokje voor steken. Winter in Nederland is zo uniek, dat mogen we niet voorbij laten gaan, want voor hetzelfde geld zitten we er de komende 20 jaar weer zonder.

Met een seizoen zonder wedstrijden heeft de marathonsport dat natuurijs ook harder nodig dan ooit tevoren. Al sinds 2013 is er geen enkele grote natuurijswedstrijd meer gereden. De schaatsers hebben sindsdien duizenden-, misschien wel tienduizenden kilometer gefietst en geschaatst met de hoop op weer een strenge winter in Nederland met wedstrijden van naam die deze sport zo uniek maakt. Die hoop mogen we de sport en sporters niet afnemen, niet nu.

Ik zie in de media dat de schaatsbubbel voor de World Cups en straks het WK Afstanden prima werkt. De schaatsers en betrokkenen zijn verdeeld over drie hotels. Ik heb het deelnemersveld bekeken voor het aankomende WK, dat pas ook best in twee hotels. Ik stel dan ook voor om één van die hotels meteen beschikbaar te maken voor onze marathonschaatsers. Of desnoods een ander hotel, ook prima. Want waarom zouden de marathonschaatsers niet vanuit een bubbel mooie en unieke wedstrijden kunnen rijden? Iedereen zo snel mogelijk testen lijkt me ook geen probleem, en dan maar wachten hoe koning winter zijn werk doet. Want die is in aantocht en dat mogen we niet zomaar laten passeren.

Jan van Loon: Hoofdredacteur Proskating