Bij strenge vorst geen ‘Elfstedentocht onder huidige coronamaatregelen’

“Onder de huidige coronamaatregelen is er geen Elfstedentocht te organiseren”, zegt Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden tegen schaatsmagazine Proskating. Na overleg met onder meer de Veiligheidsregio Fryslân en provincie Fryslân heeft het Elfstedenbestuur dat besloten.

Op dit moment vindt het Elfstedenbestuur het niet verantwoord om een evenement te organiseren dat honderdduizenden mensen op de been brengt, met alle mogelijk gevolgen van besmetting. Daarnaast legt de Elfstedentocht een grote druk op ziekenhuizen en medische ondersteuning.

Geen aangepaste Elfstedenvarianten

Het Elfstedenbestuur zegt zorgvuldig te hebben gekeken naar wat wel of niet mogelijk de kaders en bijbehorende maatregelen die de overheid hiervoor aangeeft. Hierover is overleg geweest met zowel de provincie als de Veiligheidsregio Fryslân. De partijen hebben op basis hiervan (helaas) moeten concluderen dat er, in ieder geval zolang er sprake is van de 1,5 meter maatregel, geen tocht georganiseerd kan worden.

Er zijn nog wel aangepaste Elfstedentochtvarianten overwogen, zoals alleen wedstrijdschaatsers, geen publiek of minder deelnemers. Voor het bestuur zijn deze alternatieven geen optie, want ‘een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld’.

Titel

Deur op een kier

Toch staat de deur voor een eventuele Elfstedentocht nog altijd op een kier. Op het moment dat de maatregelen worden versoepeld, zal het Elfstedenbestuur de situatie opnieuw bekijken. Het draaiboek voor een Elfstedentocht is zoals ieder jaar geactualiseerd en ligt op 1 december klaar. Als er voldoende ijs ligt én het in relatie tot coronamaatregelen mogelijk is, kan het bestuur in 48 uur een Elfstedentocht organiseren, vertelt Wiebe Wieling aan Proskating.

Wieling wijst erop dat de Elfstedentocht elk jaar volledig wordt voorbereid en binnen 48 uur georganiseerd kan worden. Dat is in een jaar waarin een pandemie grote gevolgen voor alle evenementen en bijeenkomsten heeft niet anders. Dat betekent dat met voldoende ijs de organisatie en partners er alsnog klaar voor zijn, als de coronmaatregelen dat toelaten.

Meer verhalen van Proskating lezen? Word dan abonnee en ontvang voor 25,95 een jaar lang het blad in de bus. Aanmelden kan hier.