Claudia Pechstein: “Ik kan wel huilen als ik zie hoe het Duitse schaatsen ervoor staat”

Het lijkt nog maar kortgeleden dat de Duitse schaatsers domineerden. Namen als Anni Friesinger, Gunda Niemann, Jenny Wolf en ook die van Claudia Pechstein spreken nog altijd tot de verbeelding.

Een enorm sterke lichting Duitse schaatsers, die nog steeds de medailletabellen aanvoert als het aankomt op mondiale afstandstitels. Niemann beëindigde haar schaatscarrière in 2005, Friesinger in 2010 en Wolf in 2014. Pechstein ging door, maar zag de concurrentie uit eigen land op de lange afstanden uit het zicht verdwijnen.

Dertig jaar aan de top

In 1992 haalde Pechstein haar eerste olympische medaille: brons op de 5000 meter. In 2018 haalde Pechstein, op 46-jarige leeftijd, haar 35ste nationale titel op de 3000 meter tijdens de Duitse kampioenschappen.

Claudia Pechstein tijdens een training op het zomerijs in Thialf (Foto: Douwe Bijlsma)

Nog verbazingwekkender is dat ze zich voorbereidt op de Olympische Spelen in 2022, dertig jaar na het behalen van haar eerste olympische plak. Wetende dat veel van haar concurrentie op de lange afstanden in 1992 nog niet eens waren geboren. Neem Esmee Visser (23) of Antoinette de Jong (24).

Grote zorgen over het Duitse schaatsen

Wat Pechstein doet is ongekend. Maar het laat ook zien dat de Duitse schaatsers niet bepaald sterker worden. Voor eigen publiek in het Duitse Inzell was er tijdens de WK afstanden in februari dit jaar echter niets meer te zien van die Duitse heerschappij. Er werd zelfs geen enkele medaille gewonnen en het Duitse schaatsen is daarmee afgezakt naar een bedenkelijk niveau. Pechstein, die nagenoeg elk wereldkampioenschap per afstand meemaakte, maakt zich grote zorgen: “Ik kan wel huilen als ik zie hoe het Duitse schaatsen er momenteel voor staat.”

In het zomernummer van Proskating lees je het complete verhaal in een uitgebreid interview met de Duitse legende. Magazine bestellen doe je hier of kijk in de store locator voor een winkel bij jou in de buurt!
Proskating liever iedere keer op je deurmat? Word dan lid!

Foto’s: Douwe Bijlsma – Orange Pictures