De Winterstop – Analyse

Loesanne-van-der-geest

Het is een opvallend gat in de kalender, dat wedstrijdloze weekend in de eerste week van december. De reden? Ploegen willen zich graag optimaal voorbereiden op de komende natuurijswedstrijden en zetten rond die tijd graag de puntjes even stevig op de i. De een gaat eindeloos lang op de fiets zitten en de ander reist af naar warme exotische oorden. Hoe dat uitpakt voor de schaatsers? (Oud-)marathonschaatsers Janneke Elzinga, Loesanne van der Geest en Roza Blokker, in het dagelijks leven onderzoekers, beten zich vast in deze vraag.

“We hebben elk jaar de discussie of het nou zin heeft om dat weekend in december, als er geen wedstrijden zijn, naar de zon te gaan om daar te trainen”, vertelt Loesanne van der Geest lachend over de aanleiding van het onderzoek. “Word je daar daadwerkelijk beter van? We waren benieuwd of dat effect had. We wilden kijken wat die mensen doen in zo’n wedstrijdloze periode” (=week voor en week na het wedstrijdloze weekend) en of het van invloed is op de resultaten van de rijders over het hele seizoen.”

Rozablokker

De-winterstop-elzinga

Voor het drietal hooggeschoolde schaatsters leek het opzetten van zo’n onderzoek een fluitje van een cent. De inmiddels gestopte Janneke Elzinga werkt als postdoctoraal onderzoeker in Denemarken, Loesanne van der Geest is docent-onderzoeker bestuursrecht en de eveneens gestopte Roza Blokker is data scientist bij een E-health platform. In december 2022 riepen ze marathonschaatsend Nederland op de eerste vragenlijst in te vullen. De tweede vragenlijst volgde vlak na het seizoen, in april 2023. De praktijk bleek als altijd weerbarstig. ‘In totaal hebben 70 rijd(st)ers de vragenlijst ingevuld, waarvan 84 procent hun trainingen daadwerkelijk had aangepast’, luidt de eerste zin van het onderzoeksrapport van het hooggeschoolde drietal. Helaas viel het aantal rijd(st)ers dat de tweede vragenlijst invulde tegen en bleek het aandeel daarvan dat naar de zon was gegaan, erg laag.“dus kunnen we op de hoofdvraag geen echt duidelijk

 

team-pgm-bakker
Lees hier het volledige verhaal:

De winterstop marathon – analyse

Tekst: Johan Boef / Beeld: Vincent Riemersma


Dit verhaal werd u gratis aangeboden door Schaats Inside!

Ben je geïnteresseerd geraakt in het magazine? Word dan lid!

Ook kun je het nummers los kopen