‘Mini EK’ in Staphorst

Topsport van de bovenste plank, en zo weinig toeschouwers om ernaar te kijken. Het lijkt op een mini-Europees kampioenschap in Staphorst, waar wereldtoppers uit Frankrijk, België, Duitsland en Italië en een enkeling uit Spanje, Denemarken en Oostenrijk zich in Staphorst tussen de Nederlanders begeven.

Tekst: Karin Verhoef
Foto’s: Jannes Wolff 

Bart Swings is evenals vorige week in Deventer ongenaakbaar in de massasprint op het door regen vochtige parcours. Diogo Marreiros (Portugal) wordt met een spectaculaire spagaatfinish tweede, Nolan Beddiaf (Frankrijk) derde. “Daarom kom ik hier. Het zijn altijd goede wedstrijden in Nederland en het niveau is zo hoog”, zegt wereldkampioen op de marathon Beddiaf, die vanmiddag is komen vliegen vanuit Toulouse. Voor Beddiaf is het zijn eerste skeelerwedstrijd dit seizoen. Net als vrijwel het hele internationale veld in Staphorst staat hij morgen ook aan de start tijdens de finale van de baancompetitie in Heerde. 

Als er dan maar zo weinig toeschouwers naar binnen mogen vanwege de strikte coronaregels zou het niveau van de wedstrijden livestream rechtvaardigen, zodat meer liefhebbers van het spektakel kunnen genieten. “Dat kan er niet uit. Dat kost zo 1500 euro”, zegt Jannes Wolff van de Skeelerclub Oost-Veluwe in Heerde, waar morgen een sprint, een 1000 meter en een puntenkoers worden verreden.

Bart Swings aan de leiding op het natte parcours

Een handje vol toeschouwers

Voor Bart Swings is het twee uit twee. De veelvoudig wereldkampioen wint voor enkele tientallen toeschouwers onder een paraplu beide wedstrijden die hij dit seizoen rijdt, Staphorst en een week geleden Deventer. “In september zijn er voor ons geen wedstrijden en daarna is het weer schaatsen”, aldus de Vlaming, die tijdens de lange eindsprint een beetje wegglijdt in de bochten, “maar op het rechte stuk kon ik gelukkig goed uitversnellen.” Zijn Powerslideploeg, met werelduurrecordhouder Felix Rijhnen (Duitsland) en landgenoot Jason Suttels, heeft de wedstrijd onder controle.

Er zijn verschillende uitlooppogingen, onder meer van Suttels, Beddiaf, Crispijn Ariëns, Rijhnen, thuisrijder Ronald Haasjes, maar niemand komt definitief weg op het circuit van 720 meter op evenemententerrein De Tippe.

Net als vorige week in Deventer tijdens de eerste KNSB-marathon van dit seizoen mogen per rijd(st)er maar één begeleider, coach of ouder naar binnen. Misschien dat dat er over twee weken bij het Nederlands kampioenschap marathon op het formule 1-circuit van Zandvoort meer worden, maar daarover is de KNSB nog in onderhandeling. Er is wel een grote tribune, maar de coronaregels zijn streng.

Streng in Frankrijk

“In Frankrijk zijn ze nog strenger”, aldus Beddiaf. Omdat bijna nergens in Europa alweer grote skeelerwedstrijden worden gereden, is ook een peloton Fransen afgereisd naar Nederland.

Doucelin Pedicone (Franrijk) eindigt als vierde, de Italiaan Daniel Niero als vijfde. Staphorster Kevin van der Horst is op de zesde plek de eerste Nederlander, vóór de Fransen Jimmy Jouette en Victor Aerts. Europees marathonkampioen Felix Rijhen moet het vanavond doen met de negende plek en ook de tweede Nederlander Ronald Haasjes (tiende) komt uit Staphorst. De Nederlandse Bontploeg met Gary Hekman zit momenteel in Oostenrijk voor een schaatstrainingskamp.

“Blij dat er tenminste in Nederland nog een paar wedstrijden worden gehouden”, vindt Diogo Marreiros (Bont), die er net als de anderen aan de finish uitziet als een veldrijder na een wedstrijd in de modder. Onder een tuinslang kunnen de rijders zich laten schoonspuiten. “Staphorst en Heerde zijn mijn enige skeelerwedstrijden dit seizoen”, zegt Marreiros, die vele zilveren en bronzen medailles verzamelde op EK’s en WK’s en in oktober weer op het ijs staat. “Het doel is me te kwalificeren voor deelname aan de mass start op World Cups en de Olympische Spelen. Maar eerst moet Portugal weer lid worden van de ISU.” Ook Daniel Niero (Bont), die al jaren in Nederland woont voor de schaatsseizoenen, hoopt zich te kwalificeren voor de mass start, de 1500 en 5000 meter. De 23-jarige Italiaan jaagt in Nederland zijn olympische droom na. Daarnaast zal hij weer een marathonseizoen draaien met de ploeg Or Quest Bouw & Techniek, waarvoor hij afgelopen schaatsseizoen won in Hoorn.

Kamminga beste bij de dames

Manon Kamminga wint bij de vrouwen met een ronde voorsprong, nadat ze is gedemarreerd uit een kopgroep van vijf. De vrouwen rijden de hele rit in de regen. Een paar, onder wie de Belgische Sandrine Tas, besluiten niet te starten. Kamminga: “Ik zag dat Gerline Crediet meer grip had, dus probeerde ik voor de zekerheid maar weg te rijden. En ik bleef weg.”

In de achtervolgende groep wint Bianca Roosenboom de sprint om de tweede plek, vóór Kamminga’s Bontploeggenote Beau Wagenmaker. Met bijna vijftig vrouwen is het peloton net zo groot als dat van de A-rijders.

Manon Kamminga reed alleen weg en won bij de dames