Meteen internationaal niveau bij eerste KNSB-cup in Deventer

Blij dat we weer kunnen koersen

Tekst: Karin Verhoef
Foto’s: Vincent Riemersma

“Blij dat we weer mogen”, “Mooi dat dit kan.” De eerste KNSB-skeelermarathon dit seizoen, donderdagavond in Deventer, is er meteen één van topklasse. In 57 minuten en 51 seconden legt winnaar Bart Swings voor minder dan honderd toeschouwers de 42 kilometer op het wielerparcours af, een gemiddelde van 43 km/u. 

“Fijn dat we eindelijk weer kunnen rijden, en dan meteen ook op zo’n hoog niveau”, zegt veelvoudig wereld- en Europees kampioen Bart Swings, die volgende week vrijdag ook start in de tweede marathon deze maand in Staphorst. Eerder deze dag heeft Swings nog op het ijs gestaan in Heerenveen, evenals de ploeg van Crispijn Ariëns. Swings, de vice-wereldkampioen op de marathon, schakelt ogenschijnlijk moeiteloos tussen ijs en asfalt. “Het was voor mij vandaag de tweede keer op het ijs. Fijn om tussendoor ook een paar wedstrijden te skeeleren. Een goede trainingsprikkel om een uurtje volle bak te rijden.”

Volle bak koersen voor leidende trio.

“Lang geleden dat we zo diep zijn gegaan. Dit doe je toch niet in de training”, stelt nummer twee Crispijn Ariëns vast. Dat er vanwege de coronaregels – per rijd(st)er mag één coach, begeleider of ouder naar binnen – beperkte entourage is vindt Ariëns bijzaak: “Iedereen is dolblij dat hij weer mag koersen.”

“We willen koersen”

“We grijpen elke gelegenheid aan om een wedstrijd te rijden”, zegt Felix Rijhnen, die als derde finisht na een krap uur harde koers op de wielerbaan in sportpark Keizerslanden. De Duitse Europees kampioen en werelduurrecordhouder heeft met Powerslideploeggenoot Bart Swings geprobeerd Crispijn Ariëns (Royal A-Ware/Okay Fasion) in de slotfase te slopen in de kopgroep van drie, waar aanvankelijk ook Luc ter Haar bij zat.

Ariëns is blij met zijn tweede plek. “Ik had wel in de gaten dat Felix aardig kapot zat. Bart verslaan werd een moeilijk verhaal. Ik dacht: als ik Felix eraf kan rijden is dat mooi.” Rijhnen: “Dit is een fair podium. Ik denk dat de drie besten van vanavond erop staan. Misschien heb ik iets te veel gegeven in het begin, maar we wilden niet dat er een groep weg zou rijden.” Rhijnen en Swings zijn het met elkaar eens: “De situatie is anders, nu we dit jaar geen grote toernooien zoals EK en WK hebben.”  

Duitser Felix Rhijnen blij dat hij weer mocht koersen.

Nog meer internationaal geweld

De eerste marathon na vijf maanden coronabeperkingen trekt meteen een aantal (oud-)wereld- en Europees kampioenen uit Nederland, België en Duitsland. Volgende week in Staphorst komt er ook een Franse topploeg met onder meer wereldkampioen op de marathon Nolan Beddiaf.

Swings en Rijhnen rijden ook in Staphorst. “En er zijn ook nog twee World Cups die niet zijn afgelast, Madeira (Portugal) en Ostrava (Tsjechië) in oktober”, zegt Rijhnen, die geen wedstrijden schaatst.

De rijders zijn blij dat ze elkaar weer zien. Voor de start slaat Crispijn Ariëns joviaal Ingmar Berga (Jumbo Visma) op zijn schouder: “Eindelijk mag je eens in je rood-wit-blauwe pakkie rijden.” Berga verdedigt 29 augustus op het Formule 1-circuit van Zandvoort zijn Nederlandse marathontitel.

“Dat is mijn hoofddoel deze zomer. Het is ook wel een keer prettig om niet zomer en winter zo’n zwaar wedstrijdseizoen te hebben”, vindt Berga, die met zijn 36 jaar al 18 jaar aan de top meedraait in beide disciplines. “Ik heb dit jaar veel beter de kans gehad om naar de winter toe te werken. Er is tijd om te werken aan je basis, je hoeft niet zo snel ‘goed’ te zijn voor de belangrijke wedstrijden. Casper de Gier en ik gaan iets minder vaak het ijs op, omdat we ons ook concentreren op het skeeleren. Wij beginnen komende week met schaatsen.”

Alle lof voor de KNSB

Overal klinkt lof voor de KNSB en de plaatselijke organisaties die zo snel een aantal skeelerwedstrijden op de kalender heb gekregen, waar andere landen het nog niet aandurven.

 “Daar heb ik wel begrip voor”, zegt Swings. “Je ziet nu dat wielerwedstrijden overal ter wereld weer worden opgestart, maar met honderd man aan de start. Een EK en een WK skeeleren zijn nog wat anders, met reizen over de hele wereld die nodig zijn en waar nog overal beperkingen gelden. Ook dat een massa-evenement als de marathon van Berlijn is afgelast is begrijpelijk.’’

“Dit zijn relatief kleine wedstrijden’’, zegt Gary Hekman (A6.nl/Bont), die vanavond de slag mist en vierde wordt door de sprint van het peloton te winnen. “Op evenemententerreinen, niet op de openbare weg. Dit is een evenement op een wielerbaan, Zandvoort is op een circuit. Daar kan de vergunning relatief eenvoudig en snel geregeld worden. Als je een paar straten of een weg wilt afsluiten heb je veel langer nodig. Het gaat nu niet om de entourage, maar echt om de wedstrijd. Dat is ook wel weer mooi.”

Een beetje doods is het inderdaad wel op het zomerse sportpark. Er staan alleen toeschouwers in de finishstraat, op de rest van de 1150 meter lange wielerbaan rijdt het peloton zonder publiek. 

“Daar heb ik niks van gemerkt, ik was vooral met de wedstrijd bezig’’, concludeert de winnaar bij de vrouwen, Elsemieke van Maaren. De rijdster uit Zuilichem laat in de eindsprint van een kopgroep van vijf Lotte Veenstra (RTC gewest Friesland) en Brit Qualm (RTC Zuidwest) achter zich. 

De rijdsters moeten zelf de bloemen pakken en ermee naar het huldigingspodium rijden, terwijl ze op afstand gehuldigd worden door microfonist Aleid Klompmaker en applaus opklinkt vanachter de hekken.

Van Maaren had niet verwacht de eerste race meteen te winnen: “Dit is een vrij bochtig parcours, en ik heb met de schaatsploeg vooral in de polder gereden. De meiden die baanwedstrijden rijden zijn hier in het voordeel. Maar conditioneel ben ik blijkbaar goed. Dat is fijn om te weten, ook voor het NK in Zandvoort.”

Peloton op drift onder aanvoering van Jordy Harink.