In het wielrennen voor vrouwen is de discussie al enige tijd gaande: een gelijke behandeling in prijzengeld voor mannen en vrouwen. Ook het minimumsalaris is al jaren een hot item in het vrouwenwielrennen.
Volgens de hervormingsplannen van de UCI is het vanaf 2020 voor zogenoemde Women’s WorldTeams verplicht om hun rensters een minimumloon te betalen. Voor 99% van de marathonschaatssters klinken die bedragen al astronomisch in de oren. In vergelijking met de beloning bij de mannen is de situatie bij de vrouwen haast dramatisch te noemen. In het vrouwenpeloton kan alleen Irene Schouten van haar sport leven. Hoewel de zendtijd tegenwoordig door de NOS vrijwel gelijk wordt verdeeld tussen marathonwedstrijden voor mannen en vrouwen en de livestream ook alle wedstrijden in de topdivisie voor vrouwen uitzendt, blijven de verdiensten voor de vrouwen ver achter.
Marathonschaatssters: verschil in salaris in vergelijking met de mannen nu nog erg groot
“Dat is niet meer van deze tijd”, vindt Jan Martien van de Wetering, ploegleider van de succesvolle mkbasics.nl formatie met Lisa van der Geest, Iris van der Stelt, Merel Bosma en Dieuwertje van Kalken. Desondanks is van de Wetering positief: “Binnenkort hopen we onze eigen sponsoringsplannen voor de komende jaren te kunnen presenteren na het stoppen van mkbascis.nl als sponsor. De rijdsters en de staf hebben al direct na het stoppen van mkbascis.nl besloten dat we bij elkaar blijven als team en doorgaan onder een andere naam. Wat je in de gesprekken merkt is dat veel bedrijven geen weet hebben van de ongelijke verdeling in verdiensten tussen het mannen- en vrouwenpeloton. Sommige bedrijven hebben in het verleden wel eens wat voor de marathonsport gedaan als subsponsor. Ze realiseren zich nu dat ze voor hetzelfde geld een hele vrouwenploeg hadden kunnen sponsoren met alle exposure.”
Lange termijn effect
“Je moet de huidige situatie in het vrouwenpeloton trouwens ook als een kans zien. Ik verwacht dat er in komende jaren partijen komen die meer willen investeren in marathonteams voor vrouwen. Het gevolg daarvan is dat het voor kleinere ploegen makkelijker gaat worden om een serieus budget op tafel te leggen. Zover zijn we nog niet, maar dit soort ontwikkelingen gaan niet van vandaag op morgen. Dat is een kwestie van de lange termijn”, vindt de Elburger die opmerkt dat sportsponsoring ook is veranderd. “Bedrijven willen tegenwoordig iets met een team, bijvoorbeeld de sporters presenteren op hun social media of de sporters inzetten bij representatieve taken bij bedrijfsevenementen of voor clinics.”
Van de Wetering ziet geen rol voor de KNSB weggelegd in het initiëren van nieuwe sponsoren voor het marathonschaatsen. “Ze zijn er niet voor om ons onder dak te brengen”, vindt hij. “De bond moet er wel voor zorgen dat de marathonsport als een goed product wordt gebracht, de inzet moet liggen op meer zendtijd en een evenwichtiger verdeling van de gelden over de diverse schaatsdisciplines van de KNSB. Het is nu totaal uit zijn verband gerukt.”
In de gewone maatschappij zie je dat het bij veel beroepen ook lang heeft geduurd voor het verschil in beloning is opgeheven
Lisa van der Geest is net als haar coach van der Wetering positief over de lange termijnontwikkeling. Lisa (25) die onlangs is afgestudeerd als jurist wil niets weten van een klaagzang. “Het is een kwestie van tijd dat steeds meer mensen gaan inzien dat de damessport er toe doet! De rest volgt dan vanzelf wel. In de gewone maatschappij zie je dat het bij veel beroepen ook lang heeft geduurd voor het verschil in beloning is opgeheven. En nog altijd is het daar zelfs ook nog niet helemaal gelukt.”
Lisa roemt de professionele wijze waarop haar concurrente Irene Schouten haar sport bedrijft. Irene is een goed uithangbord voor de schaatssport, ik kan mij voorstellen dat het voor sponsors aantrekkelijk is om een prof als Irene Schouten in de gelederen te hebben.”
Over het effect van een prof bestaan op de prestaties op het ijs is Lisa duidelijk. “Als er een mogelijkheid is om meer te trainen werpt dat natuurlijk wel z’n vruchten af.” Het komende jaar zal Lisa het schaatsen gaan combineren met een parttime baan als juridisch medewerker op een advocatenkantoor.
“Naast het schaatsen zal je ook iets moeten kunnen!”
Dieuwertje van Kalken (20) is de jongste rijdster van de ploeg van Martien van de Wetering. Dieuwertje denkt dat veel vrouwen in het peloton een verhaal hebben dat aantrekkelijk is voor sponsors. “Bijna iedereen moet het schaatsen combineren met een studie of werk. Ik denk dat je daar leuke dingen over kan vertellen. De KNSB zou meer moeten doen om de ongelijkheid tussen het mannen- en vrouwenpeloton te voorkomen”, vindt Dieuwertje. “Als je nu een paar schaatspakken kan leveren, kan je al bijna een ploeg beginnen. Dat is niet goed voor de sport.”
Dieuwertje van Kalken en Lisa van der Geest zijn inmiddels na een rustperiode weer volop in training voor het komende seizoen. In september zal Dieuwertje starten met een studie geneeskunde in Groningen. “Naast het schaatsen zal je ook iets moeten kunnen!”
Door: Mark Hilberts