Schaatsen slijpen zal nooit meer hetzelfde zijn

Schaatsen slijpen, het blijft een vak apart. ‘Easy to learn, hard to master’, gaat hier zeker op. Veel topschaatsers zijn dan ook vaak uren lang met de schaatsen bezig, of brengen de schaatsen naar een specialist die de schaatsen slijpt. Naast de kunde om te kunnen slijpen is het slijpmateriaal van enorm belang. Met verkeerd of slecht slijpmateriaal zal een schaats nooit scherp worden. Maar kan met het beste en duurste materiaal een schaats wel écht vlijmscherp worden?

Elke schaats heeft een ronding. Elke schaatsenslijper slijpt met een vlakke steen. “Dat is toch raar en onlogisch?” vindt Menno Bos. “Wiskundig gezien is het raakvlak van de steen met het ijzer bij benadering 0. Een schaats scherp krijgen lukt wel, maar het is gewoon niet logisch om dat te proberen met een vlakke steen.” Bos dacht lang na over de oplossing. Als fanatiek schaatser rijdt hij wekelijks zijn rondjes op de ijsbaan in Deventer en met zijn dagelijkse werk als gitaarbouwer beschikt hij over de juiste achtergrond om een ‘machine’ te bouwen die een oplossing kan bieden voor dit ‘probleem’. Al denkend kwam Bos al snel met een oplossing. “Aan de schaats is niets te veranderen, dus ik moest het zoeken in de steen zelf. In eerste instantie denk je aan een aparte steen voor elke ronding. Maar in de praktijk is dat heel lastig. Vooral in het shorttrack zie je dat schaatsers met verschillende rondingen rijden in één schaats, dus dat gaat niet op. Een steen die zich automatisch aanpast aan de ronding(en) van de schaats was de logische oplossing.”

Menno Bos slijpt schaatsen
Met dit in gedachten ging Bos aan de slag en op zijn route naar de perfecte slijpsteen kwam hij in contact met Ton de Raaff. Ton de Raaff is eigenaar van Dito DMT diamanten slijpstenen. De Raaff was eerst sceptisch over het, nog te ontwikkelen, nieuwe product totdat hij de kans kreeg om het verschil tussen zijn eigen vlakke DMT plaat te vergelijken met een in ronding gevormde diamanten slijpplaat. “Dan pas voel je het verschil”, zegt De Raaff. “Iedereen die dit in handen heeft gehad wil nooit meer anders.”. Inmiddels zijn beide heren een samenwerking aangegaan waarbij De Raaff zich bezighoudt met de verkoop van het product, de aanlevering van de slijp- en polijstplaatjes en tevens direct contact onderhoudt met de eindgebruiker. Bos houdt zich voornamelijk bezig met de productie en het verder ontwikkelen van het product en houdt met een aantal professionele eindgebruikers contact voor bruikbare feedback.

Het product is inmiddels getest en wordt door een aantal erkende schaatswinkels en schaatsspecialisten gebruikt, waaronder Kip Carpenter en Sipke Bosma.

Als muziek in de oren
Iedereen kent het geluid van een slijpsteen die zich over het ijzer manoeuvreert. Hoe scherper de schaats, hoe minder geluid. Hoe ruwer de slijpsteen, hoe meer lawaai. Met de nieuwe flexibele slijpsteen is dat echter compleet anders. “Een normale vlakke steen raakt het ijzer nauwelijks, omdat het ijzer bol staat. Als je dan met een fijne steen slijpt en de schaatsen zijn scherp dan hoor je nauwelijks iets. Deze steen is anders en voelt compleet anders. Dat komt omdat bij elke slijpbeweging het gehele ijzer geraakt wordt, dat klink en voelt heel anders. Het is iets wat je moet horen en voelen, dan pas merk je het enorme verschil en weet je dat het goed is”, aldus Bos.

Minder slijtage en meer tijdwinst
Slijpstenen slijten, dat is normaal. Ze worden minder vlak, hollen uit en worden ruw. De voornaamste reden is, naast intensief gebruik, vooral de vlakke steen tegen de bolle schaats. Met de flexibele BST Radius is de levensduur van een steen vele malen langer. “De steen wordt evenredig belast tijdens elke slijpbeweging en holt niet uit zoals bij een normale slijpsteen. Het slijpoppervlak blijft hierdoor veel langer goed. Schaatsen zijn daarnaast ook veel sneller scherp en je bent dus veel sneller klaar. Dit komt omdat bij elke slijpbeweging het gehele ijzer geraakt wordt. Zes keer heen en weer is meer dan voldoende per grofte slijpsteen.” Bijkomend voordeel is ook dat de ronding van de schaats veel langer en beter blijft zitten.

Verschillende slijpplaatjes
De onderkant van het slijpblok is voorzien van een magnetische laag waardoor de metalen slijp/polijstplaatjes eenvoudig uitwisselbaar zijn. Bij de slijpsteen zijn verschillende magnetische diamantplaatjes te verkrijgen. Deze vierkante slijpplaatsjes hebben verschillende groftes waarmee de schaatsen snel- en vlijmscherp worden. Door de vierkante vorm kunnen de plaatjes ook in de andere richting geplaatst worden. Hierdoor wordt elk plaatje optimaal benut en is de levensduur van een diamantenplaatje langer. Omdat er verschillende plaatjes op dezelfde steen kunnen worden gebruikt is één steen voldoende voor al het slijpwerk. Alle slijpbenodigdheden kunnen gemakkelijk in de kleine handzame box worden opgeborgen. Een grote koffer vol verschillende slijpstenen met verschillende groftes behoort dus tot de verleden tijd. Het massief uit aluminium gefreesde slijpblok wordt geleverd in een handige kunststof cover waarin tevens de slijp- en polijstplaatjes zijn opgeborgen en ook als houder fungeert om de plaatjes rechtop te kunnen zetten bij gebruik.

Bestellen of proberen
Zelf testen of het product aanschaffen? Dat kan. Intersport De Leeuw in Thialf gebruikt de stenen en laat u graag de werking zien. In de winkel en via de website van dito.nl zijn de stenen te bestellen.

AANBIEDINGEN