Een skeelerschoen op maat in 6 weken? Van orthopedische voetscan in de winkel tot customschoen

Het is voor de topsporter onontbeerlijk en ook de geoefende breedtesporter heeft er baat bij: een op maat gemaakte schoen die perfect op je voet past en je in staat stelt de schaats- of skeelerbeweging precies zo uit te voeren als je in je hoofd hebt. Maar dat kan soms lang duren.

(Advertorial)

Twan Berlijn

Het maken van gipsmallen, het opsturen hiervan naar het buitenland, het beperkte aanbod van mensen die de schoenen kunnen maken waardoor de wachttijden kunnen oplopen tot een jaar, het maakt alles bij elkaar het hele proces ontzettend tijdrovend. Door de productie slim in te richten en gebruik te maken van een voetscan uit de orthopedische techniek kan het nu sneller, efficiënter en preciezer. Hierdoor wordt de levertijd tot hooguit zes weken teruggebracht en kan Cadomotus twintig customschoenen per dag maken. 

Scannen in 20 seconden

Dave van Dam
Dave van Dam

Als ik mijn sokken heb uitgetrokken om mijn voet te scannen, staat Dave van Dam in zijn winkel in Haastrecht naast me met een iPad in de hand. “We gaan beginnen”, zegt hij, en ik kijk hem verbaasd aan. “Moet je de scanner niet pakken?”, vraag ik. “Die heb ik hier”, zegt hij grijnzend, als hij de iPad in zijn rechterhand omhoog steekt en er met zijn linkerhand naar wijst. Toegegeven, het instellen van de software op de iPad nam nogal wat tijd in beslag, maar eenmaal klaar draait de schaatsspecialist in 20 seconden een rondje om mijn voet, met een hardblauwe driedimensionele scan als eindresultaat. 

Wedstrijdrijder Twan Berlijn was een van de eersten die zijn schoenen volgens het nieuwe procédé kreeg aangemeten en is aangenaam verrast. “Ik heb vaker customschoenen gehad en het verbaasde me dat het zo makkelijk en snel kon. Hij liep vijf of zes rondjes om me heen en die hele voet was gescand. Ieder detail stond er op. Normaal laat je bij customschoenen een gipsmodel maken, dan moet je een week wachten tot het echt helemaal is uitgehard. Dan zit er weer een klein bobbeltje daar, dan zit het weer niet goed. Nu was het eigenlijk zo gedaan.”

Expertise uit de orthopedische technologie

Koen Zweekhorst
Koen Zweekhorst

“De klant komt op bezoek, de winkelier maakt een 3D-scan met een iPad-scanner en dat wordt vervolgens naar mij opgestuurd”, vat orthopedisch technoloog Koen Zweekhorst het samen. Hij heeft uitgebreide ervaring met protheses en ortheses, van kunstbenen tot lichaamsondersteunde hulpmiddelen. Laagdrempelige scans zoals die nu in het schaatsen en skeeleren z’n intrede doen maakt hij inmiddels al een jaar of drie. “Met die scans ga ik vervolgens werken”, vervolgt hij. “Met het digitale programma kan ik een aantal handelingen uitvoeren, zodat ik een hele mooie nauwsluitende leest kan maken rond die voet. Als ik die leest klaar heb dan stuur ik dat digitale bestand naar Diederik, en dan stuurt hij het door naar zijn producent. Ik doe een anatomische correctie, want dat is waar wij expertise op hebben.”

 

‘Precies wat ik nodig had!’

Met Diederik bedoelt hij Diederik Hol, directeur van Cádomotus. Hol is altijd op zoek naar technologische ontwikkelingen die zijn producten verder kunnen brengen en toen hij twee jaar geleden met Koen aan de praat raakte, was hij meteen enthousiast. “Ik kwam natuurlijk met mijn vraag over customschoenen en scannen. Daar hadden zij al heel veel ervaring mee, in de orthopedische techniek doen ze niet anders”, zegt hij enthousiast. “Als jij een ledemaat mist, wordt wat over is gescand en er een passende prothese voor gemaakt. Ook voor helmen, ze doen niet anders. Ik dacht: dat is precies wat ik nodig had! Dat was gewoon meteen een match. We zijn een jaar of twee bezig geweest. Ik met mijn knowhow van hoe een skeelerschoen moet zijn en zij met hun knowhow van het bewerken van een scan. Ik weet wat, zij weten wat en zo zijn we samen bezig gegaan en hebben verschillende schoenen gemaakt.”

“We zijn in eerste instantie begonnen met de junioren die we hadden”, vervolgt hij. “Janno Botman, Merijn Scheperkamp en Jordy van Workum, die hebben allemaal drie paar customs gehad. Die hebben we telkens gefinetuned. Toen heb ik het uitgebreid met een aantal internationale skaters waar ik mee werkte en zo zijn we telkens beter geworden. En nou zijn we op het punt dat we ze zijn gaan verspreiden. We hebben in Nederland nu vijf scanpunten en in het buitenland ook vijf of zes.”

Binnen 6 weken customschoenen

Het versnelt het hele proces ten opzichte van ‘ouderwetse’ customs enorm. Het kost Koen naar eigen zeggen hooguit een uurtje om de scans te corrigeren, waar dit bij gipsafdrukken gewoon een dag kost. Zijn uitgebreide ervaring in de orthopedie helpt hem hier in. “De correcties die ik voor voor protheses en ortheses uitvoer, komen voor een heel groot deel overeen met wat ik toepas op de skeelerschoen.” Een uurtje werk dus en dan gaan ze weer richting Diederik. 

“Dat bewerkte 3D-bestand dat ik van Koen krijg stuur ik dan naar de leestenfabriek in Azië”, vertelt Diederik. “Die fabriek heeft een aantal essentiële aanpassingen gedaan in de productie om al die gedetailleerde 3D-informatie op de juiste manier om te zetten in een productieleest. Het is belangrijk dat dit goed gebeurt, want een normale leestproductie is niet goed genoeg voor speedskate-schoenen.”, legt hij uit. 

“Dan maken ze vervolgens de schoenen zoals ze een gewone schoen maken. Dan heb je in 6 weken gewoon customschoenen. En ze zijn zo goed en efficiënt ingericht dat wij ook nog eens gewoon twintig paar schoenen per dag kunnen maken. Er is geen andere producent in de wereld die dat kan. Bij anderen is de levertijd soms meer dan een jaar. Ik denk dat ik de oplossing heb gevonden voor schaalvergroting van professionele customschoenen en daarmee de toegankelijkheid voor veel mensen. Dat is eigenlijk het verhaal.”

Als gegoten

Twan Berlijn

Het is koren op de molen van wedstrijdrijders als Twan. “Ik heb bij mijn vorige schoenen 8 of 9 maanden gewacht, als het niet langer was. Nu hebben we een scan gemaakt en anderhalve maand later waren ze er.” Een snelle levertijd, maar ook een schoen die volmaakt om de voet zit. “Mijn vorige schoenen waren vrij grof aan de binnenkant. Ze waren ongeveer even hard als een Cadomotus-schoen. Maar de nieuwe schoen is aan de binnenkant aangenamer voor mijn voeten. Daar was ik heel erg blij mee. Het zat als gegoten en is echt ideaal. Normaal gesproken als ik nieuwe schoenen heb, dan heb je altijd wel blaren, want je voeten moeten wennen. Dat heb ik hier niet mee gehad, dat vind ik echt een voordeel. Toen ik ze voor het eerst aandeed dacht ik: oh, lekker pantoffeltjes. Zo moet het eigenlijk zijn.“